Projecte Norma Civil
Departament de JustÝcia. Generalitat de Catalunya

pÓgina elaborada per l'Institut de Dret Privat Europeu i Comparat de la UdG
amb el suport del
Departament de JustÝcia de la Generalitat de Catalunya

Institut de Dret Privat Europeu i Comparat UdG

Codi de successions

Anterior Amunt SegŘent

Article 316

El marmessor universal estÓ facultat per a possessionar-se de l'herŔncia i administrar-la igual que tot hereu, disposar dels seus bÚns amb l'extensiˇ expressada en els parÓgrafs segŘents i realitzar els actes necessaris per a complir la seva comesa i les disposicions del testament. TambÚ esta legitimat processalment per a tots els litigis o les qŘestions que se suscitin sobre els bÚns hereditaris, els fins de la marmessoria i la validesa del testament, el codicil, la mem˛ria testamentÓria o l'heretament, i per a interpretar-los.
La marmessoria universal de realitzaciˇ d'herŔncia faculta el marmessor per a vendre bÚns, encara que hi hagi legitimaris; cobrar crŔdits i cancelĚlar-ne les garanties; retirar dip˛sits de tota classe; satisfer deutes i cÓrregues hereditÓries i els impostos causats per la successiˇ; complir els llegats i d'altres disposicions testamentÓries; demanar el compliment dels modes, pagar les llegÝtimes i, en general, efectuar tots els actes que calguin per a la realitzaciˇ dinerÓria dels bÚns de l'herŔncia. Als diners obtinguts, els ha de donar la inversiˇ o la destinaciˇ ordenades pel testador.
La marmessoria universal de lliurament directe de romanent de bÚns hereditaris faculta el marmessor per a satisfer els deutes les carregues hereditÓries i els impostos causats per la successiˇ; complir els llegats i les altres disposicions testamentÓries; demanar el compliment de modes; pagar les legitimes, i efectuar els actes de realitzaciˇ expressats en el parÓgraf anterior en la mesura necessÓria per a fer els esmentats pagaments i els abonaments de despeses corresponents i, si no hi ha comptador partidor, realitzar la particiˇ de l'herŔncia.

El testador pot reduir i limitar les facultats abans expressades i ampliar-les amb altres que no siguin contrÓries a les lleis.