Projecte Norma Civil
Departament de JustÝcia. Generalitat de Catalunya

pÓgina elaborada per l'Institut de Dret Privat Europeu i Comparat de la UdG
amb el suport del
Departament de JustÝcia de la Generalitat de Catalunya

Institut de Dret Privat Europeu i Comparat UdG

Codi de successions

Anterior Amunt SegŘent

Article 211

Els hereus fiduciaris de quota d'herŔncia poden demanar la particiˇ i practicar-la eficašment amb els altres cohereus sense necessitat que hi intervinguin els fide´comissaris, posat que es tracti d'un pur acte particional; altrament, cal l'autoritzaciˇ judicial prevista a l'article 221.

Nogensmenys, tot fide´comissari tÚ els drets que la llei atribueix als cessionaris dels partÝcips en la divisiˇ de la cosa comuna.

Aix˛ que s'ha disposat anteriorment tambÚ s'aplica a la divisiˇ de cosa comuna, si alguna participaciˇ indivisa es troba gravada de fide´comÝs. Amb tot, si la cosa comuna Ús indivisible o es desmereix amb la seva divisiˇ, els comuners poden convenir que s'adjudiqui lliure del fide´comÝs a algun o alguns d'ells, el qual ha de satisfer en diners les quotes dels altres, amb autoritzaciˇ judicial prŔvia al fiduciari. Aquest precepte s'aplica quan la particiˇ hereditÓria regulada en els parÓgrafs anteriors implica divisiˇ de cosa pertanyent a l'herŔncia.

La particiˇ hereditÓria efectuada pel mateix causant o per un comptador partidor designat per aquest i la intervinguda judicialment tenen efecte Ódhuc per als fide´comissaris, sens perjudici de les accions d'impugnaciˇ que siguin procedents.