Projecte Norma Civil
Departament de JustÝcia. Generalitat de Catalunya

pÓgina elaborada per l'Institut de Dret Privat Europeu i Comparat de la UdG
amb el suport del
Departament de JustÝcia de la Generalitat de Catalunya

Institut de Dret Privat Europeu i Comparat UdG

Codi de successions

Anterior Amunt SegŘent

Article 198

En les substitucions fide´comissÓries disposades per al cas de morir el fiduciari sense deixar fills, siguin o no amb pluralitat de crides de fide´comissaris successius, els fills posats en condiciˇ no sˇn considerats substituts fide´comissaris si no sˇn cridats expressament com a fide´comissaris o substituts vulgars.

Per excepciˇ, els fills posats en condiciˇ entÚn que sˇn cridats com a substituts vulgars en fide´comÝs:

1r Quan amb paraules clares i expresses el fide´comitent imposi al fill una cÓrrega o una obligaciˇ que no podria complir si no tenia el carÓcter de substitut.

2n En cas que, desprŔs de designar el causant com a fide´comissaris els seus fills, cridi com a ˙ltim fide´comissari una altra persona.

3r Sempre que el fiduciari i els fide´comissaris siguin fills del causant, per˛ sense Ússer designat cap d'ells pel seu nom o per una altra circumstÓncia que els individualitzi.

4t Si el causant crida a la substituciˇ els fills del fiduciari o del substitut fide´comissari mÚs remot, en el qual cas entÚn que son cridats els respectius fills per ordre de proximitat de crida.

Aquests fills entÚn que son cridats com a substituts vulgars en fide´comÝs o com a fide´comissaris, segons que els fills del fiduciari o de ˙ltim fide´comissari hagin estat cridats amb un carÓcter o l'altre.