Projecte Norma Civil
Departament de JustÝcia. Generalitat de Catalunya

pÓgina elaborada per l'Institut de Dret Privat Europeu i Comparat de la UdG
amb el suport del
Departament de JustÝcia de la Generalitat de Catalunya

Institut de Dret Privat Europeu i Comparat UdG

Compilaciˇ del Dret civil de Catalunya

Anterior Amunt SegŘent

Article 48

Al territori de l'antic Bisbat de Girona, el marit podrÓ prometre a la muller donaciˇ propter nuptias o tantumdem en una quantitat igual al dot i com a garantia del mateix dot. El tantumdem podrÓ coexistir amb l'escreix.
En defecte de pactes especials, el tantumdem donarÓ dret a la muller:
Primer. Si el marit s'empobreix, a obtenir no solament la restituciˇ del dot, sinˇ Ódhuc un altre tant mÚs, inalienable, per a aliments seus i dels seus fills.
Segon. En cas de sentŔncia de separaciˇ o divorci per causa no imputable a l'esposa, a obtenir, ultra la restituciˇ del dot, la propietat d'altre tant.
Dissolt el matrimoni per mort de la muller, el marit quedarÓ alliberat de fer efectiva la donaciˇ. Si premor el marit, la muller tindrÓ dret als bÚns que hagin estat objecte de la donaciˇ propter nuptias, per˛ sense gaudir, respecte a ells, de cap dels privilegis concedits al dot i a l'esponsalici. Si quedessin fills comuns, correspondrÓ a la muller l'usdefruit dels bÚns, i als fills, per parts iguals, llevat disposiciˇ contrÓria, llur nua propietat.
Si hom haguÚs pactat que el marit, en cas de sobreviure a la seva consort, lucri de tot el dot o d'una part, la muller que sobrevisqui al seu consort lucrarÓ, encara que no haguÚs estat pactat, d'altre tant de la donaciˇ propter nuptias o tantundem.