Projecte Norma Civil
Departament de JustÝcia. Generalitat de Catalunya

pÓgina elaborada per l'Institut de Dret Privat Europeu i Comparat de la UdG
amb el suport del
Departament de JustÝcia de la Generalitat de Catalunya

Institut de Dret Privat Europeu i Comparat UdG

Compilaciˇ del Dret civil de Catalunya

Anterior Amunt SegŘent

Article 46

Dissolt el matrimoni per mort del marit, la muller adquirirÓ l'usdefruit de l'esponsalici o escreix, i el conservarÓ encara que contregui noves n˙pcies; per˛, en aquest darrer cas, haurÓ d'assegurar-ne la restituciˇ amb cauciˇ id˛nia.
Si en morir el marit existien fills del matrimoni, correspondrÓ a aquests la nua propietat de l'esponsalici per parts iguals i, en llur defecte, a llurs descendents en representaciˇ dels premorts, si doncs en capÝtols matrimonials hom no haguÚs pactat que la muller el fes seu, o que el podia distribuir entre aquells i ella ho efectuÚs. En cas de no haver-hi fills, la propietat de l'escreix serÓ dels hereus del marit, llevat que hom haguÚs estipulat que tot l'escreix o una part sigui propietat de la muller. Si manca aquest pacte, ella podrÓ optar entre l'usdefruit de l'esponsalici, sense fianša, i el ple domini de la meitat, adquirint la propietat de l'altra meitat els hereus del marit. HaurÓ de fer aquesta opciˇ dins un any, comptat des de la dissoluciˇ del matrimoni, ben entŔs que, si no la fa expressament, opta per l'usdefruit. El dret d'opciˇ no es transmet als hereus.
En tot cas la muller podrÓ cancelĚlar la hipoteca que haguÚs estat constitu´da en garantia de l'esponsalici.
Si la muller premor al marit deixant descendents del matrimoni, la nua propietat de l'esponsalici o escreix passarÓ a aquests en la forma prevista en el segon parÓgraf d'aquest article, per˛ no la podran reclamar fins a la mort del pare, el qual en retindrÓ l'usdefruit, llevat de pacte contrari.
En cas de no existir fills, l'escreix restarÓ ineficaš, llevat d'estipulaciˇ contrÓria, pel sol fet de la mort de la muller.