Projecte Norma Civil
Departament de JustÝcia. Generalitat de Catalunya

pÓgina elaborada per l'Institut de Dret Privat Europeu i Comparat de la UdG
amb el suport del
Departament de JustÝcia de la Generalitat de Catalunya

Institut de Dret Privat Europeu i Comparat UdG

Codi civil de Catalunya

Anterior Amunt SegŘent

Article 546-14

Immissions legÝtimes

1. Els propietaris d'una finca han de tolerar les immissions provinents d'una finca ve´na que sˇn inn˛cues o que causen perjudicis no substancials. En general, es consideren perjudicis substancials els que superen els valors lÝmit o indicatius que estableixen les lleis o els reglaments.
2. Els propietaris d'una finca han de tolerar les immissions que produeixin perjudicis substancials si sˇn conseqŘŔncia de l'˙s normal de la finca ve´na, segons la normativa, i si fer-les cessar comporta una despesa desproporcionada econ˛micament.
3. En el cas a quŔ fa referŔncia l'apartat 2, els propietaris afectats tenen dret a rebre una indemnitzaciˇ pels danys produ´ts en el passat i una compensaciˇ econ˛mica, fixada de com˙ acord o judicialment, pels que es puguin produir en el futur si aquestes immissions afecten exageradament el producte de la finca o l'˙s normal d'aquesta, segons el costum local.
4. Segons la naturalesa de la immissiˇ a quŔ fa referŔncia l'apartat 2, els propietaris afectats poden exigir, a mÚs del que estableix l'apartat 3, que aquesta es faci en el dia i el moment menys perjudicials i poden adoptar les mesures procedents per a atenuar els danys a cÓrrec dels propietaris ve´ns.
5. Les immissions substancials que provenen d'instalĚlacions autoritzades administrativament faculten els propietaris ve´ns afectats a solĚlicitar l'adopciˇ de les mesures tŔcnicament possibles i econ˛micament raonables per a evitar les conseqŘŔncies danyoses i a solĚlicitar la indemnitzaciˇ pels danys produ´ts. Si les conseqŘŔncies no es poden evitar d'aquesta manera, els propietaris tenen dret a una compensaciˇ econ˛mica, fixada de com˙ acord o judicialment, pels danys que es puguin produir en el futur.
6. Cap propietari o propietÓria no estÓ obligat a tolerar immissions dirigides especialment o artificialment vers la seva propietat.
7. La pretensiˇ per a reclamar la indemnitzaciˇ pels danys i perjudicis o la compensaciˇ econ˛mica a quŔ fan referŔncia els apartats 3 i 5 prescriu al cap de tres anys, comptats a partir del moment en quŔ els propietaris tinguin coneixement de les immissions.